Maktmisbruk

Mandag 22. juni var det en støttemarkering for havnearbeiderne, utenfor lokalene til Oslo Havn KF - Skur 38.

Her er min appell:

 

Anne Sigrid Hamran. Bernt Stilluf Karlsen. Guri Melby. Og Stian Berger Røsland. Henholdsvis havnedirektør, havnestyreleder, samferdsel- og miljøbyråd og byrådsleder. Felles for disse er makt. Og maktmisbruk.

 

I sin rolle som havnedirektør i Oslo Havn KF, har Anne Sigrid Hamran utarbeidet en hemmelig strategi i samarbeid med arbeidsgiverne i havna. En strategi med hensikt å tilintetgjøre en gyldig og fullt lovlig tariffavtale. En strategi som skulle fjerne havnearbeidernes rettigheter. Anne Sigrid Hamran sørget med denne strategien for at våre stolte menn ble svertet og latterliggjort i landets største aviser. Hun sørget for at den menige mann fikk kjennskap til «verdens dyreste lunsj». Ved å skape et feilaktig bilde av havnearbeiderne skulle hun sørge for at den menige mann skulle presse havnearbeiderne med på en urimelig avtale.

 

Bernt Stilluf Karlsen. Styreleder i Oslo Havn KF. Visstnok kjent for å være handlekraftig. For meg er han mer kjent som skamløs. Feig. Og latterlig. Han tok havnedirektørens strategi til et nytt nivå, i utallige avisoppslag. En periode var det daglige angrep fra styrelederen. Påstand etter påstand. Løgn etter løgn.

 

Stilluf Karlsens partifelle, Guri Melby er Samferdsel- og Miljøbyråd i Oslo Kommune og dermed ansvarlig for Oslo Havn KF. Da havnedirektørens hemmelige strategi møtte dagens lys i desember 2013, ytret hun i et bystyremøte at hun «oppfatter det som positivt at Oslo Havn har tatt denne debatten i offentligheten, istedet for i lukkede rom, slik at alle får se hva konflikten dreier seg om og ta stilling på eget grunnlag». At strategien hun nettopp omtalte var utarbeidet i et lukket rom så hun ut til å ha glemt før hun var ferdig med uttalelsen sin.

 

Byrådsleder i Oslo Kommune, Stian Berger Røsland har baller nok til å legge agendaen på bordet. «Historiske rammebetingelser bør fjernes» sa han i et intervju med Dagens Næringsliv i januar i år. To uker før havnearbeiderne skulle bli utestengt av den tyrkiske operatøren, Yilport fra deres områder i Oslo havn. Røsland løy imidlertid i intervjuet. Han hevdet at havnearbeiderne var tilbudt tariffavtale. Og for å redde denne påstanden, hevdet han videre at fagforeningen og andre ville nekte for dette. Hva slags byrådsleder gjør slikt? Lyver til offentligheten!

 

Hva får politikere og ansatte i hovedstaden vår til å legge til rette for- og å være med på denne råskapen? Har det noe med Fjordbyen å gjøre? Byutviklingen? Tomtene til Oslo Havn KF og dets datterselskap? Kvitte seg med et pengesluk av en havnedrift og heller fokusere på eiendommer? Er det noen som er så kåte på å få navnet sitt inn i historiebøkene at de er villige til å trå over lik? De skal nok få sine navn inn i historiebøkene, men det blir neppe med positiv omtale.

 

Deres løgner er forlengst tilbakevist. Og nå ser det ut til at de forsøker å tie faenskapen ihjel. Nå som det brenner under ræva på dem, er dette plutselig en arbeidskonflikt hverken Oslo Kommune eller Oslo Havn KF er en del av. I realiteten er det nettopp disse som har skapt konflikten! Ved å få fjernet havnearbeidernes fortrinnsrett til arbeidet i havna, vil det være mulig å bruke billigere arbeidskraft og dermed være mer attraktivt for operatørene på de ulike terminalene. Arbeidskraft som ikke kjemper og står opp for sine rettigheter slik havnearbeiderne gjør. Arbeidskraft som ikke tør å kjempe. Som ikke tør å stå opp for sine rettigheter. Arbeidskraft som ikke har rettigheter. Vi betaler lønna di, holder du ikke kjeft, er det på huet og ræva ut!

 

Hva sitter egentlig du og jeg igjen med av rettigheter når makten tar snarveier og møtes i det skjulte? Hva gjør du og jeg når makten bare kan sende en mail til staten og beordre politiet til å arrestere arbeidsfolk som kjemper for arbeidsplassen sin. Hva gjør du og jeg når rettferdigheten og arbeidslivets spilleregler blir tilsidesatt for at de med mest penger på bok skal få enda mer? Hva gjør du og jeg?

 

Jo, vi står sammen! Vi sloss! Og vi gir oss ikke!

Noen har kødda med feil gjeng!

 


Foto: Jan-Erik Østlie, Fri Fagbevegelse. (les saken her)


  • 25.06.2015 kl.13:34 i Oslo Havn KF
  • 4 kommentarer
  • Permalenke

4 kommentarer

Jarle Marman

25.06.2015 kl.18:22

Håper det er mange som leser dette,for dette kan faktisk bli en realitet for veldig mange yrkesgrupper,og til slutt så er det vell bare ledere igjen og de kan vell byttes ut de også når den siste slanten skal innfris

Lars B. Johansen

25.06.2015 kl.19:21

dette er en viktig kamp som bryggesjauerne tar på vegne av alle arbeidstagere i hele landet! Det kommer til å bli økt press på arbeidstagerne i forhold til avtalene som er kjempet frem under mange år av organisasjoner som bla. LO! Jeg håper virkelig bryggesjauerne vinner denne kampen for arbeidstakere i hele Norge!

Ole Bjørnar Kind

29.06.2015 kl.19:16

Du kan være stolt av den appellen du holdt. Håper det går an å få bevegelsen til å forstå at dette er mer enn en liten fillekonflikt nede på havna i Oslo, og at man kan få mobilisert flere ved neste korsveg. Keep up the good work, heter det vel på nynorsk:-) Vi er etter hvert mange som heier på deg og sjauerne.

BryggesjauerFrue

29.06.2015 kl.20:01

Ole Bjørnar Kind:
Tusen takk, Ole Bjørnar!
Og takk for støtten :-)

Skriv en ny kommentar

BryggesjauerFrue

BryggesjauerFrue

36, Sørum

Jeg er 36 år, bor på landet med min bryggesjauer og våre to barn. Mail: bryggesjauerfrue@live.no

Kategorier

Arkiv

hits